Groene waas op tegels verwijderen

Groene aanslag van algen kan het aanzien van je terras behoorlijk verpesten en kan ook nog eens zorgen voor gladheid. Vooral op vochtige schaduwplekken kan de groene aanslag behoorlijk zijn. Maak je terras zomerklaar met onderstaande tips!

Ongeacht welke van onderstaande methodes je gaat gebruiken; denk aan de timing! Het is voor het eindresultaat stukken beter als je toeslaat in een droge periode. Wacht dus tot de Lente zich laat zien en het een aantal dagen achter elkaar droog is.

Veel mensen gaan de aanslag met een hogedrukreiniger te lijf. Je ziet snel resultaat en het is ook nog leuk om te doen! Maar niet iedereen is fan. Veel genoemde nadelen:

  • De groene aanslag zou snel weer terugkomen, omdat de bovenste laag van de tegels poreus wordt gemaakt door de harde waterstraal.
  • Het opspattende water geeft een behoorlijke troep

Beiden zijn te voorkomen door het gebruik van een speciaal opzetstuk, de zogenaamde patiocleaner. Deze maakt de straal minder krachtig en voorkomt opspatten. Er zijn ook versies die een reservoir hebben voor algenreiniger. Er staan op youtube heel veel hele bevredigende filmpjes van mensen die zo’n opzetstuk gebruiken.

Wil je je terras geruisloos algenvrij maken of heb geen budget voor een hogedrukreiniger dan is het beter om een van de vele groene aanslagreinigers te gebruiken. Bijvoorbeeld die van HG die je met een gieter verspreid over je terras en die binnen 36 uur de grauwe sluier laat verdwijnen. Voor potten en schuttingen heeft HG ook een kant-en-klare variant die al in een spuitbus zit.

STAPPENPLAN VERWIJDEREN AANSLAG MET REINIGER

  • Wacht op een droge periode van een paar dagen
  • Steek mos en onkruid tussen de tegels weg
  • Veeg je terras of pad goed schoon
  • Vermeng het concentraat met water (verhoudingen verschillen per product)
  • Verspreid het product over het terras en laat het zijn werk doen
  • Veeg na minimaal 36 uur het terras goed schoon

Kan je het voorkomen?

Zoals gezegd komt groene aanslag vaak voor op vochtige schaduwplekken. Aan die schaduw is vaak niet veel te doen (de zon laat zich niet verplaatsen), maar het vochtige kan je verminderen door je terras goed op afschot te leggen of door het regelmatig droog te bezemen.


Deze website vol klustips is het adres voor iedereen die zelf aan de slag wil in huis. Onder het motto 'als je kan lezen, kan je klussen' loodsen korte handleidingen je door de voorbereiding en uitvoering van je klus. Ga er voor! Klaar de klus!