Geef je radiator een opknapbeurt

Is je radiator beschadigd of niet meer schoon te poetsen? Met een laag verf ziet hij er weer als nieuw uit! Maar gebruik wel de juiste lak anders is het plezier van korte duur.

Voor het schilderen van je verwarming is radiatorlak op de markt. Wat je misschien op zal vallen als je gaat shoppen; het is alleen te koop in wit of crème. Kan je je radiator dan niet zwart, blauw of pimpelpaars schilderen? Zeker wel!

In principe kan je iedere lak gebruiken om je radiator te schilderen, behalve bij lichte tinten. Door de warmte zal de laklaag gaan vergelen en dan ben je weer terug bij af. De witte en crème radiatorlakken zijn hittebestendig en verkleuren dus net.

Let dus ook op met lichte tinten roze, blauw en groen! Wil je dit heel graag, dan zou ik adviseren zelf een kleur te (laten) mengen op basis van een radiatorlak.

Verder maakt het voor de werking van je radiator, het verspreiden van de warmte en het uitharden van de lak dus geen verschil.

STAPPENPLAN RADIATOR LAKKEN:

  • Zet de kachel ruim van tevoren uit
  • Maak de radiator heel goed schoon en stofvrij
  • Schuur het oppervlak met fijn schuurpapier (korrel 240). Extra schuren bij roestplekjes!
  • Gebruik eventueel grondverf. Afhankelijk van staat kachel en welke (radiator)lak je gebruikt.
  • Schilder de radiator met roller of kwast. Gebruik voor moeilijk bereikbare plekken een speciale radiatorkwast.
  • Laat de verf goed uitharden voor je de kachel weer aanzet

Verstop je radiator

Als schilderen geen optie meer is of als je radiator een te prominente plek in de kamer heeft, kan je ook kiezen voor een radiatorombouw. Dit is een soort kast waarin je de kachel verstopt, maar die wél de warmte door laat. Er zijn online verschillende versies te koop. Waaronder ook verstelbare kant-en-klare versies die makkelijk en snel te plaatsen zijn.


Deze website vol klustips is het adres voor iedereen die zelf aan de slag wil in huis. Onder het motto 'als je kan lezen, kan je klussen' loodsen korte handleidingen je door de voorbereiding en uitvoering van je klus. Ga er voor! Klaar de klus!